Закрити

  Авторизация

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнеры

 


Программа БудЭксперт
Программа БудЭксперт
БудЭксперт от 23.11.2013
Кредит на приобретение недвижимости на вторичном рынке, металлопластиковые окна и входные двери
БудЭксперт от 09.11.2013
Покупка жилья во Львове, кредит на энергосбережение, теплый пленочный пол
БудЭксперт от 26.10.2013
Программа ипотечного кредитования жилья, солнечные коллекторы
БудЭксперт от 12.10.2013
Кредит под залог имущества, утепление жилья экологически чистой фитоплитой из камыша
БудЭксперт от 28.09.2013
Ограничение наличных расчетов, теплоизоляция крыши минеральной ватой
БудЭксперт от 21.09.2013
Теплое жилье на рынке недвижимости, конденсационный газовый и твердотопливный котлы
Крыша - Кровельные материалы
Укладка металлочерепицы, утепление
Крыша - деревянная конструкция
Обработка древесины, кровельный пирог
Кирпич как строительный материал
Производство, технические характеристики
Рынок каминов
Топливо для каминов, обслуживание, дизайн
Металлопластиковые окна
Производство, выбор, эксплуатация
Брусчатка
Производство, укладка, дизайн
Солнечные коллекторы
Принцип действия, монтаж, обслуживание
Как установить бассейн собственноручно и только за час?
Установка и уход
Двери - визитная карточка помещения
Установка и уход
Утепление дома пенопластом
Эксплуатация и уход
Утепление зданий
Утеплительные материалы, технологии, виды утеплителей
Канализация частного дома
Описание, требования, монтаж
Автоматические гаражные ворота
Типы, конструкция, автоматика ворот
Электроинструменты
Дрели, лобзики, болгарки, перфораторы, шуруповерты
Кафельная плитка
Проверка качества, укладка, уход
Умный дом
Проектирование системы, управление, безопасность
Фильтры для воды
Виды фильтрации, разновидности, производители и цена
Водоотведение и хранение воды
Трубы, баки для воды
Мансардные окна
Конструкция, аксессуары, пользование
Натяжные потолки
Виды, монтаж, отделка, стоимость и уход
Выбор душевой кабины
Тип кабины, установка, уход
Выбор камина
Топки, облицовки, аксессуары, обслуживание
Опитування
Опитування

Полезен ли для Вас портал БудЭксперт?

2918
21.03.2016р.
СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ НА ЛЬВІВЩИНІ: В ЧОМУ КОРИСТЬ ДЛЯ МІСЦЕВИХ МЕШКАНЦІВ

Єдина потужна у Західній Україні сонячна електростанція працює на Львівщині у селі Ралівка Самбірського району. Почали її будівництво у 2012 році. Це не лише альтернативне джерело енергетики, від такого підприємства має зиск громада.

Сонячна станція розташовується на понад 20-b гектарах землі, яка не придатна для сільськогосподарського виробництва. До того ж, цю ділянку час від часу водами підтоплює річка Дністер. У 2012 році громада села дозволила будівництво сонячної станції, віддавши в оренду на 49 років земельну ділянку. Хоча на початках людям довелось пояснювати про ефективність сонячної станції, про те, що вона цілком екологічно безпечна. Станція складається з 20 тисяч сонячних панелей найкращої якості. Технологія сонячної електростанції дуже проста – панелі з фотоелементами перетворюють енергію сонця у постійний струм, який інвертор (силовий генератор змінного струму) трансформує на змінний і передає в єдину енергосистему.

«Тут подається напруга в інвертор від сонячної батареї, де вони послідовно з’єднані між собою. З інвертора трансформується у змінну енергію. Трансформаторна підстанція формує 0,4 кілоВольта у 10 кілоВольт. Кабельною лінією з підстанції струм йде на трансформаторну підстанцію ТП -5 Львівської залізниці, звідти – на енергоринок», – каже Тарас Федак, заступник директора з розвитку підприємства «Самбірська сонячна станція».

Чим більше сонця, тим більше виробляється електроенергії. До того ж, фахівці експериментують, зокрема, з кутом нахилу сонячних батарей, щоб домогтися оптимальної їхньої роботи.

«За минулий рік ми виробили 4, 5 мільйона кіловат годин. Цього року удвічі  збільшили потужності. За 2 місяці цього року, січень-лютий, виробили приблизно 350 тисяч кіловат годин», – говорить Юрій Бучко, юрист підприємства «Самбірська сонячна станція».

Увесь Самбірський район, утому числі і місто Самбір, у рік споживає 120 мільйонів кіловат електроенергії. Щоб ця місцевість отримувала повністю електроенергію з альтернативного джерела, потрібно було б більше десяти сонячних станцій. Будівництво досить дороге. У «Самбірську сонячну станцію» вкладено 10 мільйонів євроінвестицій. Спершу залучили кошти українського підприємця і чеського інвестора. На сьогодні головний інвестор – сім’я Козицьких з Львівщини.

Щомісяця у місцевий бюджет Самбірського району надходить 80 тисяч гривень від «Самбірської сонячної станції». А Ралівська сільська рада отримує до 350 тисяч гривень за оренду землі. Для порівняння, бюджет сільради, а це три села і один хутір, де проживає приблизно 8 тисяч людей, становить у рік один мільйон сто тисяч гривень. З них 35% – кошти від сонячної станції. А ще на ній працює 35 людей. Підприємство спонсорує і різні заходи у селі,  – розповідає сільський голова Ралівської сільради Тарас Андрейко.

«Якщо б не було цієї сонячної станції, нам би грошей вистачило лише на утримання апарату сільради. На інші цілі ми б не мали коштів. Ці гроші виручають, бо можемо щось зробити. Плануємо облаштувати цього року роздягальні біля стадіону, відремонтувати школу, поліклініку», – зауважив сільський голова.

Однак далеко не всі селяни знають, на що саме скеровуються гроші, отримані з оренди землі. У селі не облаштовані автобусні зупинки, немає тротуарних доріжок, сходи у сільську раду оббиті та й саме приміщення потребує ремонту. Сільська молодь мріє про гарний стадіон,  бо в селі є три футбольні команди.

«Є стадіон, але він не облаштований. З одного боку є поламані місця для сидіння, з іншого – немає. Треба нам прийти у сільраду і таки домогтись, щоб це було зроблено», – говорить мешканець села Володимир.

Аби станція окупилась, потрібно щонайменше 10 років, адже доводиться віддавати банківський кредит. Жодних пільгових кредитів для виробництва альтернативної енергії немає.

Нині власники приватних будинків можуть виробляти і продавати сонячну електроенергію. Чимало людей встановили сонячні станції на дахах своїх хат. В Україні торік налічувалось 244 малі сонячні станції у приватних будинках.

Опублікував Ігор Саджениця

http://tvoemisto.tv/news/sonyachna_elektrostantsiya_na_lvivshchyni_v_chomu_koryst_dlya_mistsevyh_meshkantsiv_76953.html#sthash.plyhNtTj.WrPLdHP8.dpuf

Теги и ключевые фразы

Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Добавить в закладки Підписатись Версия для печати






При использовании материалов ссылка на www.budexpert.ua (для интернет ресурсов с гиперссылкой) обязательна.