Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

1595
01.12.2015р.
Яценюк готує нове підвищення тарифів на комуналку

Верховна Рада прийняла у першомучитанні законопроект №2706 «Про заходи, спрямовані на забезпечення стійкогофункціонування суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання й водовідведення».

Він пропонує ввести мораторій на нарахування й стягнення штрафів за борги на газ й електроенергію, якщо підприємства не отримали держгоскомпенсацію різниці в тарифах.

Проект закону був запропонований групою із 12 депутатів з різних фракцій ще у квітні цього року, але ВР вирішила  розглянути його тільки після того, як водоканали й підприємства теплокомуненерго дружно заявили про погрозу відключення води й тепла через боргиза електроенергію й газ. Причина не лише в неплатежах споживачів. Як запевняють комунальники, тарифи не покривають собівартості послуг, а держава протягом останніх 10 років несвоєчасно й далеко не повністюкомпенсує цю різницю. На сьогодні заборгованість держбюджету перед комунальними підприємствами становить близько 8 млрд грн. У свою чергу, водоканали й тепломережі не можуть розрахуватися з компаніями, щопоставляють електроенергію й газ, а ті до основного боргу додають штрафи й пеню

«З початку року наш борг перед місцевою енергопостачальною компанією коливався в межах 6-7 млн грн., і на цю суму були нараховані штрафи 4,5 млн грн. На питання, звідки підприємство повинне взяти гроші, щоб покрити санкції, ніхто відповіді не дає, у тарифи ці видатки не закладаються», — розповідає директор КП «Тернопільводоканал» ВолодимирКузьма.

Не виключено, що таке тривале затягування зрозглядом законопроекту пояснюється тим, що це вигідно енергетикам, які мають сильнелобі в парламенті. Загнавши теплокомуненерго й водоканали у борги, їх можна буде без проблем приватизувати. «Якщо питання зкомпенсацією різниці в тарифах не буде вирішено, то може скластися ситуація, що комунальні підприємства згодом перейдуть у приватну власність підприємств — постачальників газу й електроенергії», — заявив народний депутат Юрій Соловей (Блок Петра Порошенко). Підстави для такого розвитку подій є: ще влітку цього року ВР прийняла в другому читанні й у цілому законопроект №2956 «Про внесення змін у Закон України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» (щодо механізмів впливу на підприємства-боржники), яким НАК «Нафтогаз України» дозволено відбирати майно підприємств за борги. На сьогодні заборгованість теплокомуненерго й ТЕЦ за газ, використанийдля виробництва тепла, становить 15,7 млрд грн., а борг ТЕЦ за блакитне паливо, спожите для генерування електроенергії, — близько 4,6 млрд грн.

Представники підприємств ТКЕ й водоканалів стверджують, що введеннямораторію на нарахування й стягнення штрафів не вирішить проблему заборгованості за газ і електроенергію. «Вона виникає в тому числі через неплатежі споживачів, а також через те, що тарифи на теплову енергію продовжують бути економічно необґрунтованими», - вважає директор правового забезпечення ПАТ «Київенерго» Ольга Ієвлєва. Хоча середній тариф на тепло для населення збільшився на 72%, теплоенергетики кажуть, що нинішні розцінки нижче собівартості послуги - вони покривають близько 90% видатків. Скаржаться на низькі тарифи й представники водоканалів. «Щоб розцінки на воду й водовідведення відповідали собівартості, їх треба підвищити на 20%», - говорить Володимир Кузьма.

В уряді Арсенія Яценюка із цим згодні, а тому мають намір продовжувати підвищувати тарифи. У червні цього року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2029а «Про внесення змін у деякі закони України у сфері комунальних послуг», що  забороняє з 1 січня 2016 р. установлювати тарифи нижче собівартості. Примітно, що документ пройшовчерез парламент таки оперативно — через місяць він був прийнятий у цілому. Не забарився й Кабмін — на початку вересня прийняв постанову №670, яким зобов’язав Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг, (НКРЭКУ) розробити нову методику формування тарифів на комуналку. Нині цей документ оперативно готують. Головне нововведення — розцінки на тепло й воду будуть установлюватися раз у рік з урахуванням запланованого росту цін на енергоносії, реагенти й інші видатки. «У тарифах буде передбачена компенсація витрат, які понесуть підприємства в плановому періоді, а також буде враховуватися індекс інфляції», — заявив член НКРЭКУ Артем Чумак. Простіше кажучи, якщо заразпідприємства-ліцензіати подають на затвердження Нацкомісії свої розрахунки тарифів, ґрунтуючись на видаткахна теперішній момент, то з нового року вони будуть враховувати й майбутню інфляцію. За прогнозами НБУ, в 2016 р. вона складе 12%.

Це означає, що розцінки на тепло й воду підвищать до рівня їхньої собівартості (на 10-20%), додадуть до цьому ще 12%-ву інфляцію й приплюсують рентабельність. До речі, у законопроекті №2029а  граничний рівень рентабельності підприємств-постачальників послуг не встановлений. Його буде визначати НКРЕКУ окремо для кожного з 222 ліцензіатів у сфері теплопостачання, які покривають 98% ринку, і 148 ліцензіатів у сфері водопостачання, що надають послуги 92% споживачів. Рентабельність для інших суб'єктів господарювання, які працюють на ринку тепло- і водопостачання, будутьустановлювати органи місцевого самоврядування. Звідси висновок – тарифи на тепло й воду в наступному році будуть підвищені як мінімум на 25-35%.  

Джерело: domik.ua

 

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами
  • водовідведення12
  • централізоване водопостачання
  • теплкомуненерго
  • стягнення штрафів
  • забогованості за газ
  • введення мораторію


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.