Закрити

  Авторизація

Логін
Пароль
Запам'ятати на 2 тижні?

Забули пароль?
Якщо ви незареєстровані, пройдіть реєстрацію



Партнери

 




 
Програма БудЕксперт
Програма БудЕксперт
БудЕксперт від 23.11.2013
Кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, металопластикові вікна та вхідні броньовані двері
БудЕксперт від 09.11.2013
Купівля житла у Львові, кредит на енергозбереження, тепла плівкова підлога
БудЕксперт від 26.10.2013
Програма іпотечного кредитування житла, сонячні колектори
БудЕксперт від 12.10.2013
Кредит під заставу майна, утеплення житла екологічно чистою фітоплитою з очерету
БудЕксперт від 28.09.2013
Обмеження готівкових розрахунків, теплоізоляція даху мінеральною ватою
БудЕксперт від 21.09.2013
Тепле житло на ринку нерухомості, конденсаційний газовий та твердопаливний котли
Дах - Покрівельні матеріали
Укладання металочерепиці, утеплення
Дах - дерев'яна конструкція
Обробка деревини, покрівельний пиріг
Цегла як будівельний матеріал
Виробництво, технічні характеристики
Ринок камінів
Паливо для камінів, обслуговування, дизайн
Металопластикові вікна
Виробництво, вибір, експлуатація
Бруківка
Виробництво, укладання, дизайн
Сонячні колектори
Принцип дії, монтаж, обслуговування
Як встановити басейн власноруч і лише за годину?
Встановлення та догляд
Двері – візитна картка помешкання
Встановлення та догляд
Утеплення будинку пінопластом
Експлуатація та догляд
Утеплення будівель
Утеплювальні матеріали, технології, види утеплювачів
Каналізація приватного будинку
Опис, вимоги, монтаж
Автоматичні гаражні ворота
Типи, конструкція, автоматика воріт
Електроінструменти
Дрилі, лобзики, болгарки, перфоратори, шуруповерти
Кахельна плитка
Перевірка якості, укладка, догляд
Розумний будинок
Проектування системи, управління, безпека
Фільтри для води
Види фільтрації, різновиди, виробники та ціна
Водовідведення та зберігання води
Труби, баки для води
Мансардні вікна
Конструкція, аксесуари, користування
Натяжні стелі
Види, монтаж, оздоблення, вартість та догляд
Вибір душової кабіни
Тип кабін, встановлення, догляд
Вибір каміна
Топки, облицювання, аксесуари, обслуговування
Опитування
Опитування

Чи корисний для Вас портал БудЕксперт?

270
17.12.2020р.
Як суттєво зекономити гроші на опаленні у багатоповерхівці

Як суттєво зекономити гроші на опаленні у багатоповерхівці

Відчиняти вікна у квартирі взимку, бо душно, а потім сплачувати немалі гроші за надмірну кількість тепла – вже норма для мешканців більшості львівських будинків.

Значна частина багатоквартирних будинків України під'єднана до централізованої системи опалення. Однак застаріла система опалення у будинках не дає змоги ефективно використовувати те тепло, яке отримує з мережі.

Нещодавно співвласники багатоквартирних будинків отримали можливість встановлювати індивідуальний облік теплоенергії й сплачувати лише за те тепло, яке справді споживають. А провівши комплексну модернізацію системи опалення будинку, сплачувати за тепло у кілька разів менше.

ZAXID.NET поспілкувався з представником данської інженерної компанії Danfoss у західній Україні Любомиром Козаком про особливості модернізації опалення в будинках старої забудови.

Що не так з опаленням у багатоповерхівках


Абсолютна більшість багатоквартирних будинків Львова, які будувались до 2000-х років, під'єднані до централізованої системи опалення. Тобто теплоенергія зі спеціальної системи (котельні чи ТЕЦ) потрапляє до будинку і за допомогою гідроелеватора, розташованого у підвалі будинку, розподіляється по трубах та батареях у квартирах. Гідроелеватор – застаріла система, яка постійно однаково нагріває будинок, незалежно від температури ззовні. Тому під час потепління на вулиці опалювальний сезон мешканцям таких будинків доводиться постійно від
чиняти вікна, щоб температура вдома стала комфортною. Таке нелогічне використання теплоенергії негативно відбивається на платіжках мешканців, адже вони фактично платять за тепло, якого у такій надмірній кількості не потребують.


«Основний недолік таких систем – те, що вони будувалися зі шаленим запасом. Тобто вони насправді забезпечують будинки більшою кількістю тепла, ніж їм потрібно. Такі системи опалення монтувалися на температуру -22°, і вони так і працюють», – розповів ZAXID.NET Любомир Козак.
Упродовж останніх кількох років ОСББ в Україні почали активно модернізовувати системи опалення у будинках і встановлювати індивідуальні теплові пункти (ІТП). Така модернізація цікавить мешканців, насамперед, через можливість суттєво економити гроші на опаленні – до 30%, а то і більше. Окрім того, модернізована система дає змогу з розумом використовувати теплоенергію та регулювати температуру у помешканнях.

«Насправді є обладнання, яке це може зреалізувати і є велика кількість об’єктів, які отримали економічний ефект від цього. Коли, наприклад, по місту був 27 грн тариф за м2, то у мешканців одного будинків з модернізованою системою опалення було 12-15 грн. За опалюваний період це виходить дуже немаленька сума, яку вдасться зекономити», – каже Любомир Козак.


Як це працює?

У підвалі будинку встановлюють індивідуальний тепловий пункт (ІТП) – це спеціальна сучасна система, яка слідкує за змінами температури на вулиці і відповідно до цієї температури корегує подачу тепла по будинку. Якщо на вході у будинок є забагато тепла, то спеціальний вузол його понижує, і будинок не перегрівається. Тобто у сонячний зимовий день батареї будуть не такі гарячі, як при -10°.

Потім у будинках встановлюють спеціальні балансувальні клапани на стояках, які допомагають рівномірно розподіляти тепло по всьому будинку. Це важливо, оскільки будинок по-різному нагрівається у різних частинах і в одних квартирах може бути тепліше, коли в решті – досить прохолодно.


Третім етапом комплексної модерназації системи опалення є встановлення у квартирах мешканців терморегуляторів на батареях. Після цього мешканці зможуть регулювати температуру у кімнатах самостійно. Наприклад, у спальні можна виставити +18°, а у ванні +23° градуси .

Суттєвою перевагою такої системи є те, що мешканці будинків мають індивідуальний облік використаного тепла і платять лише за те, що справді використали. Водночас споживачам застарілої системи опалення нараховують платежі на основі показників загальнобудинкового теплолічильника, залежно від опалювальної площі квартири. У такому разі не враховується реально спожита кількість теплоенергії та при перегріві чи недогріві всі мешканці платять однаково.


Це справді зекономить гроші?

ОСББ, які модернізували системи подачі тепла у своїх будинках, справді підтверджують суттєву економію на опаленні – орієнтовно у два рази.

Голова ОСББ «Липи 2» у Новояворівську Галина Джулай розповіла ZAXID.NET, що після комплексної термомодернізації у будинку перестала отримувати скарги від мешканців в опалювальний сезон.

«У нашому будинку були проблеми зі системою опалення. Вона була дуже розбалансована: одні квартири перегрівалися, інші недогрівалися. І були скарги від мешканців в опалювальний період. Тому ми разом зі співвласниками вирішили модернізувати систему опалення. Після модернізації вже пережили опалювальний сезон 2019-2020 років і маємо результати: в деякі місяці ми отримали економію до 50%. Мешканці заплатили за тепло вдвічі менше порівняно з минулим опалювальним сезоном і порівняно з іншими подібними будинками у Новояворівську», –поділилась досвідом Галина Джулай.

Термомодернізацію у будинку на вул. Юрія Липи, 2 уНовояворівську робили спільно з державним Фондом енергоефективності. Мешканцям відшкодували 70% вкладених коштів, ще частину витрат компенсували на рівні області. Окрім комплексної модернізації системи опалення, у цьому будинку ще утеплили фасади та замінили парапети, що також вплинуло на енергоефективність помешкань.

«Ми дуже задоволенні проведеними заходами, бо у перший рік мешканці відчули різницю і комфорт. Експлуатаційний термін будинку збільшиться в рази. Тому я раджу всім будинкам ОСББ запроваджувати заходи з енергоефективності», – каже Галина Джулай.

У компанії Danfoss кажуть, що окупність витрат, які несе ОСББ на модернізацію системи опалення, становить 23 опалювальних сезони. Вартість такої комплексної модернізації залежить від розташування будинку і різних технічних особливостей, як перепади тиску, теплового графіку тощо.

Хочемо модернізувати систему опалення у своєму будинку.

Що робити? І де взяти гроші?

Спочатку необхідно зібрати мешканців і проголосувати за відповідне рішення. Якщо члени ОСББ погоджуються на такі зміни в будинку, то необхідно шукати кошти.

Зазвичай для заходів з енергоефективності ОСББ використовують різні державні чи місцеві програми відшкодування. Наприклад, Фонд енергоефективності сьогодні відшкодовує від 40% до 70% витрат на обладнання і роботи. Для того, щоб отримати цю компенсацію, необхідно взяти кредит у банку. І якщо, наприклад, ОСББ бере у кредит 1 млн грн, то має віддати лише 500600 тис. грн.

Схожа програма діє у Львові й на місцевому рівні. Міська рада додатково відшкодовує 30% кредитів, які ОСББ беруть на заходи з енергоефективності.

«Щоб скористатися такими програмами, ОСББ має провести енергоаудит і отримати перелік заходів для впровадження модернізації. Після того ОСББ замовляє проектування і з проектом та кошторисом можна подаватися у Фонд енергоефективності та брати кредит», – пояснює Любомир Козак.

Детальніше про модернізацію системи опаленням у своїх будинках можна дізнатись на сайті компанії Danfoss.

Нагадаємо також, що у Львові діє програма «Теплий дім», завдяки якій ОСББ можуть утеплити будинок і отримати 30% компенсації від міста (на додачу до державної підтримки з боку Фонду енергоефективності). 

 

https://zaxid.net/yak_suttyevo_zekonomiti_groshi_na_opalenni_v_bagatopoverhivtsi_n1502523

Теги та ключові фрази

Більше новин за тегами


Поділіться цією інформацією в соцмережах, дякуємо за популяризацію порталу:
Також Ви можете:

Додати до закладок Підписатись Версія для друку






При використанні матеріалів посилання на www.budexpert.ua (для інтернет ресурсів з гіперпосиланням) обов'язкове.